Een prachtige huid tijdens de zwangerschap… Of toch niet?
Ik ben zwanger, yes! Geweldig natuurlijk! Maar nu vraag ik mij af; Hoe zit dat nou precies met de huid van een zwangere vrouw? Als ik naar zwangere dames om mij heen kijk, valt het me op dat de ene een prachtige huid krijgt en de andere absoluut niet. Hoe kan dit?
Eerst dacht ik nog: Misschien heeft het te maken met of je zwanger bent van een jongen of van een meisje. Als je zwanger bent van een jongen, zul je wellicht meer last krijgen van mannelijke hormonen en daardoor pukkeltjes en een slechte huid krijgen. Maar deze zelfbedachte theorie bleek niet te kloppen. Want een vriendin van mij, die zwanger was van een jongetje, kreeg juist een prachtige huid!
Wat blijkt? Na enig Google-research kwam ik tot de ontdekking dat er tijdens de zwangerschap – met betrekking tot onze gezichtshuid – 3 grote veranderingen plaatsvinden.
1. Een verhoogde talgproductie
2. Een sterkere doorbloeding
3. Een verhoogde pigmentatie
Juist die verhoogde talgproductie en sterkere doorbloeding zijn de doorslaggevende factoren bij het verkrijgen van die zwangerschaps-glow, of juist niet! Het kan hierbij twee kanten op gaan. Meer talg kan de huid een prachtige boost geven, laten glanzen en/of tot rust brengen. Maar daarentegen, te veel talg kan ook je poriën doen laten verstoppen en zorgen voor ontstekingen.
Couperose
Een sterkere doorbloeding kan zorgen voor prachtige blosjes op de wangen. Maar als de doorbloeding te overmatig wordt, zul je last krijgen van rode vlekken en/of couperose. Niks moois aan. De couperose is zelfs na de zwangerschap nog zichtbaar.
Het heeft dus kennelijk te maken met de mate van deze veranderingen en met hoe je huid voor de zwangerschap was. Als je er eenmaal last van hebt, is het moeilijk om je huid weer in balans te krijgen tijdens de zwangerschap. Vaak helpt het niet om overmatig te gaan reinigen of andere zaken waar TE voor staan. Blijf lief voor jezelf en voor je huid. Het is even doorbijten maar je krijgt er wel heel veel voor terug.
Pigmentatie
Punt 3., de verhoogde pigmentatie, heeft niks te maken met een eventuele zwangerschaps-glow. Toch is het belangrijk om hier tijdens de zwangerschap wel rekening mee te houden. Aangezien je huid tijdens de zwangerschap extreem gevoelig is voor zonlicht, raad ik ten strengste aan de huid zeer goed te beschermen tegen uv-straling. Een klein beetje te veel zon kan al een zwangerschapsmasker veroorzaken, ook wel melasma genoemd. Bij een zwangerschapsmasker ontstaan er donkere pigmentvlekken op de huid. Deze vlekken raak je niet gemakkelijk meer kwijt na je zwangerschap. Zeer pijnlijke en dure laser-behandelingen zijn vaak de enige oplossing bij een zwangerschapsmasker.
Copyright Inge Beernkink